23 Νοε 2006

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ

Αρ. Πρωτ.: 225
Άγ. Νικόλαος, 23 Νοεμβρίου 2006

Αγαπητοί Γονείς και Παιδιά,

ΘΕΜΑ: Μουσικό σύνολο (Μαντολινάτα).

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ορχήστρα μαντολινάτα. Η πρωτοβουλία του δασκάλου της μουσικής κου Κώστα Μανίκα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από το Σύλλογο Γονέων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας που στηρίζει την προσπάθεια αναλαμβάνοντας το κόστος των δασκάλων της μουσικής και προχωρούμε στην υλοποίησή της.
Η Χορωδία , η Ορχήστρα Μαντολινάτα και τα Εικαστικά είναι τα τρία τμήματα καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα λειτουργούν στο σχολείο παράλληλα με το εξαιρετικά δημοφιλές τμήμα του παραδοσιακού χορού.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα παρουσιαστούν από τον κο Κώστα Μανίκα και την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου στις 2 Δεκεμβρίου 2006 ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 το πρωί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006.
Προσκαλούνται όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη δροσιά της λαϊκής παράδοσης να δηλώσουν συμμετοχή. Ευελπιστούμε ότι η παιδική μας ορχήστρα μαζί με την χορωδία θα αποτελέσει το φυτώριο, που θα χαρίσει μουσικές στιγμές γνησιότητας και νηφαλιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ.

Με τον όρο μαντολινάτα εννοούμε την ορχήστρα που αποτελείται από όργανα της οικογένειας του μαντολίνου (μαντολίνα, μαντόλες, μαντολοντσέλα, κιθάρες κ.λ.π. ).
Αν και στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστή μ’ αυτό το όνομα η επίσημη ονομασία της είναι ορχήστρα νυκτών οργάνων.
Η μαντολινάτα κατάγεται από την Ιταλία και όπως είναι φυσικό στην Ελλάδα διαδόθηκε από τα Επτάνησα όπου πρωτοξεκίνησε παίζοντας τα παραδοσιακά επτανησιακά τραγούδια και μουσικές.
Στις αρχές του 20 αι. βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση πανελληνίως και ιδιαίτερα στην Αθήνα και στην Πλάκα όπου παίζονται οι γνωστές καντάδες.
Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί συνεχιστές του είδους της, άλλοι χρησιμοποιώντας την για να αναβιώσουν εκείνη την ρομαντική εποχή των τραγουδιών αυτών και άλλοι ψάχνοντας να της βρουν ένα καινούριο ρόλο στην σύγχρονη μουσική σκηνή. Μερικές φορές η ορχήστρα αυτή εμπλουτίζεται από διάφορα όργανα που ταιριάζουν και συμπληρώνουν το ηχόχρωμά της όπως το μπάσο το ακορντεόν το φλάουτο κ.λ.π.
Μια ορχήστρα νυκτών εγχόρδων μπορεί να λειτουργήσει και μόνη της παίζοντας ορχηστική μουσική αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύσει τραγουδιστές ή και χορωδίες.Τα είδη δε που μπορεί να ερμηνευτούν απ’ αυτήν με την κατάλληλη προσαρμογή είναι πάρα πολλά.



ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ

Για να ξεκινήσει μια παιδική μαντολινάτα πρώτα γίνεται εκμάθηση του μαντολίνου και της κιθάρας.
Τα μαντολίνα θα διδαχθούν από τους καθηγητές Κ. Μανίκα και Ελ. Αθανασούλια και οι κιθάρες καθώς και η διεύθυνση της ορχήστρας από τον Κ. Μανίκα.
Ο Κ. Μανίκας ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα στην μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου. Έκτοτε συμμετείχε σε πολλές μαντολινάτες και σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος της χορωδίας και μαντολινάτας Νεαπόλεως Εξαρχείων με την επωνυμία «Διονύσιος Λαυράγκας» την οποία έχει διευθύνει και ο ίδιος.
Η Ελ. Αθανασούλια είναι καθηγήτρια μουσικής παίζει πιάνο και μαντολίνο και είναι μέλος της ορχήστρας νυκτών οργάνων του Δήμου Πάτρας.
Για να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στα μαθήματα αυτά απαραίτητη είναι η αγορά του οργάνου από τον ίδιο. Οι τιμές για κάθε όργανο και για μια αξιοπρεπή ποιότητα κυμαίνονται ανεξάρτητα από το αν είναι μαντολίνο ή κιθάρα γύρω στα 200 ευρώ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα βρει κανείς και φθηνότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να είναι σωστά στο άκουσμα να κουρδίζονται εύκολα και να είναι ανθεκτικά.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Αρ. Πρωτ.: 224
Άγ. Νικόλαος, 23 Νοεμβρίου 2006
Αγαπητοί Γονείς και Παιδιά,

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης με αρ. Πρωτ.:222 της 17ης Νοεμβρίου 2006 όπου εκφράστηκε η πρόθεση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων να διευρύνει τη συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας για τον εμπλουτισμό των απογευματινών δραστηριοτήτων του σχολείου με νέα γνωστικά/καλλιτεχνικά αντικείμενα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε συνεννόηση με το μαέστρο κ. Κων/νο Καραμπερόπουλο και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μεθοδεύεται η οργάνωση χορωδίας. Η Χορωδία και τα Εικαστικά είναι δύο από τα τμήματα καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα λειτουργούν στο σχολείο παράλληλα με το εξαιρετικά δημοφιλές τμήμα του παραδοσιακού χορού που συνεχίζεται και εφέτος με μεγάλη επιτυχία.
Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη Χορωδία θα πρέπει να συμμετάσχουν στην διαδικασία της φωνητικής επιλογής. Οι συνεντεύξεις φωνητικής επιλογής θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου από τις 04:00 έως τις 05:30 το απόγευμα στο σχολείο μας.

 Μουσικό σύνολο (Μαντολινάτα). Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από εφέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ορχήστρα μαντολινάτα. Η πρωτοβουλία του δασκάλου της μουσικής κου Κώστα Μανίκα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από το Σύλλογο Γονέων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας και μεθοδεύεται η υλοποίησή της. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.


Για περισσότερες πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αρ. Πρωτ.: 223
Άγ. Νικόλαος, 23 Νοεμβρίου 2006

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς ,
Μετά από το αίτημα που εκφράσθηκε από αρκετούς γονείς, παρακαλούμε όσους γονείς που λόγω της εργασίας τους είναι αναγκασμένοι να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πριν από την καθορισμένη ώρα προσέλευσης (με αποτέλεσμα να παραμένει το παιδί εκτός σχολείου και χωρίς φύλαξη), να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση (την οποία μπορείτε να παραδίδετε σε κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. ή τη Διεύθυνση του σχολείου μας) ώστε να τεκμηριωθεί η ανάγκη διάθεσης δασκάλου και το σχολείο να ανοίγει νωρίτερα προς εξυπηρέτησή σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αρ. Πρωτ.: 222
Άγ. Νικόλαος, 23 Νοεμβρίου 2006
Αγαπητοί Γονείς,
Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου συνεχίζοντας την προσπάθεια του προηγούμενου Συμβουλίου θα διευρύνει τη συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας για τον εμπλουτισμό των απογευματινών δραστηριοτήτων του σχολείου με νέα γνωστικά/καλλιτεχνικά αντικείμενα προς όφελος της ανάπτυξης της επιδεξιότητας, της αισθητικής και της δημιουργικότητας των παιδιών.
Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε με τα εικαστικά και θα ακολουθήσουν η χορωδία και το μουσικό σύνολο (μαντολινάτα) για τα οποία θα σας ενημερώσουμε σύντομα.
Τα Εικαστικά –για τα οποία υπήρξαν πολύ θετικά σχόλια τη χρονιά που πέρασε- που δίδαξε η κα Αντριάννα Κώτση θα συνεχιστούν και εφέτος με προτεινόμενες ημέρες την Τρίτη για τα μικρά παιδιά και την Τετάρτη για τα μεγαλύτερα (ώρες 4:15-6:00 το απόγευμα). Οι λεπτομέρειες του φετινού προγράμματος εικαστικών θα παρουσιαστούν από την κα Κώτση και την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου την μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Παρακαλούμε όπως καταθέσετε τις αιτήσεις που επισυνάπτουμε έως την ερχόμενη Πέμπτη (23 Νοεμβρίου). Η έναρξη του προγράμματος προβλέπεται για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης θα αναλάβει και πάλι το κόστος της εκπαιδευτικού και οι γονείς θα επιβαρυνθούν μόνο για τα καλλιτεχνικά υλικά.


Για περισσότερες πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΝΕΟ Δ.Σ.

Γνωστοποιείται ότι την 15η Νοεμβρίου 2006 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης, όπως αυτό εκλέχθηκε από την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006, και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες των μελών του. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου η θητεία λήγει μετά δύο (2) έτη είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Τριανταφύλλου Κώστας τηλ.: 210-3531324 ή 210-6659283
Αντιπρόεδρος: Καρκαλέτσου-Κοτρώνη Λίνα τηλ.: 210-6655216
Γραμματέας: Πασχαλίδη Τώνια τηλ.: 210-6042306
Ταμίας: Μανιού Μαρία τηλ.: 210-6659618
Μέλη: Γκίκα Χρύσα τηλ.: 210-6041211
Μοσχοπούλου Δήμητρα τηλ.: 210-6667434
Νταλαμπίρα Σία τηλ.: 210-6041588

Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δημοσίων Σχολείων Δήμου Παλλήνης εξελέγησαν:

· Κοτρώνης Δημήτρης τηλ.: 210-6655216
· Τριανταφύλλου Κώστας τηλ.: 210-3531324 ή 210-6659283

Για την Σχολική Επιτροπή εκλέχθηκε:

· Καρκαλέτσου-Κοτρώνη Λίνα τηλ.: 210-6655216

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όλους τους γονείς για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες και παράλληλα τους καλεί να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου.