Αρ. Πρωτ.: 225
Άγ. Νικόλαος, 23 Νοεμβρίου 2006
Αγαπητοί Γονείς και Παιδιά,
ΘΕΜΑ: Μουσικό σύνολο (Μαντολινάτα).
Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ορχήστρα μαντολινάτα. Η πρωτοβουλία του δασκάλου της μουσικής κου Κώστα Μανίκα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από το Σύλλογο Γονέων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας που στηρίζει την προσπάθεια αναλαμβάνοντας το κόστος των δασκάλων της μουσικής και προχωρούμε στην υλοποίησή της.
Η Χορωδία , η Ορχήστρα Μαντολινάτα και τα Εικαστικά είναι τα τρία τμήματα καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα λειτουργούν στο σχολείο παράλληλα με το εξαιρετικά δημοφιλές τμήμα του παραδοσιακού χορού.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα παρουσιαστούν από τον κο Κώστα Μανίκα και την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου στις 2 Δεκεμβρίου 2006 ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 το πρωί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006.
Προσκαλούνται όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη δροσιά της λαϊκής παράδοσης να δηλώσουν συμμετοχή. Ευελπιστούμε ότι η παιδική μας ορχήστρα μαζί με την χορωδία θα αποτελέσει το φυτώριο, που θα χαρίσει μουσικές στιγμές γνησιότητας και νηφαλιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ.
Με τον όρο μαντολινάτα εννοούμε την ορχήστρα που αποτελείται από όργανα της οικογένειας του μαντολίνου (μαντολίνα, μαντόλες, μαντολοντσέλα, κιθάρες κ.λ.π. ).
Αν και στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστή μ’ αυτό το όνομα η επίσημη ονομασία της είναι ορχήστρα νυκτών οργάνων.
Η μαντολινάτα κατάγεται από την Ιταλία και όπως είναι φυσικό στην Ελλάδα διαδόθηκε από τα Επτάνησα όπου πρωτοξεκίνησε παίζοντας τα παραδοσιακά επτανησιακά τραγούδια και μουσικές.
Στις αρχές του 20 αι. βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση πανελληνίως και ιδιαίτερα στην Αθήνα και στην Πλάκα όπου παίζονται οι γνωστές καντάδες.
Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί συνεχιστές του είδους της, άλλοι χρησιμοποιώντας την για να αναβιώσουν εκείνη την ρομαντική εποχή των τραγουδιών αυτών και άλλοι ψάχνοντας να της βρουν ένα καινούριο ρόλο στην σύγχρονη μουσική σκηνή. Μερικές φορές η ορχήστρα αυτή εμπλουτίζεται από διάφορα όργανα που ταιριάζουν και συμπληρώνουν το ηχόχρωμά της όπως το μπάσο το ακορντεόν το φλάουτο κ.λ.π.
Μια ορχήστρα νυκτών εγχόρδων μπορεί να λειτουργήσει και μόνη της παίζοντας ορχηστική μουσική αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύσει τραγουδιστές ή και χορωδίες.Τα είδη δε που μπορεί να ερμηνευτούν απ’ αυτήν με την κατάλληλη προσαρμογή είναι πάρα πολλά.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ
Για να ξεκινήσει μια παιδική μαντολινάτα πρώτα γίνεται εκμάθηση του μαντολίνου και της κιθάρας.
Τα μαντολίνα θα διδαχθούν από τους καθηγητές Κ. Μανίκα και Ελ. Αθανασούλια και οι κιθάρες καθώς και η διεύθυνση της ορχήστρας από τον Κ. Μανίκα.
Ο Κ. Μανίκας ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα στην μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου. Έκτοτε συμμετείχε σε πολλές μαντολινάτες και σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος της χορωδίας και μαντολινάτας Νεαπόλεως Εξαρχείων με την επωνυμία «Διονύσιος Λαυράγκας» την οποία έχει διευθύνει και ο ίδιος.
Η Ελ. Αθανασούλια είναι καθηγήτρια μουσικής παίζει πιάνο και μαντολίνο και είναι μέλος της ορχήστρας νυκτών οργάνων του Δήμου Πάτρας.
Για να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στα μαθήματα αυτά απαραίτητη είναι η αγορά του οργάνου από τον ίδιο. Οι τιμές για κάθε όργανο και για μια αξιοπρεπή ποιότητα κυμαίνονται ανεξάρτητα από το αν είναι μαντολίνο ή κιθάρα γύρω στα 200 ευρώ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα βρει κανείς και φθηνότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να είναι σωστά στο άκουσμα να κουρδίζονται εύκολα και να είναι ανθεκτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου