21 Οκτ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11-9-2009: ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ

Αγαπητοί Γονείς,
Με το παρόν το ΔΣ του Συλλόγου θα ήθελε να σας ενημερώσει πως παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους, να τηρούν πιστά τις οδηγίες των φορέων υγείας όπως ανακοινώνονται από τις αρμόδιες σχετικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Προληπτικά όμως θα διατεθούν στο σχολείο επαρκείς ποσότητες ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, χειρουργικά γάντια, απολυμαντικά μέσα, κτλ.) προκειμένου να διατεθούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στα παιδιά, όταν και αν υπάρξει σχετική οδηγία από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει επίσης εκδώσει ειδική εγκύκλιο με θέμα: «Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1)v στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» . Σημαντικά σημεία της εγκυκλίου είναι ότι:
• Σε κάθε σχολείο πρέπει να συσταθεί ομάδα γρίπης με έναν υπεύθυνο «Συντονιστή γρίπης» για την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων της εγκυκλίου και την διαχείριση της κατάστασης αν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα γρίπης.
• Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και παρακολούθηση και εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή εφαρμογή τους είναι πρωτεύουσας σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
• Η παρακολούθηση των παιδιών έτσι ώστε αν κάποιο εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να φροντίσει για την έγκαιρη απομάκρυνσή του από την αίθουσα διδασκαλίας και τη μεταφορά του στον καθορισμένο γι’ αυτό το σκοπό χώρο έως ότου το παραλάβει ο γονέας.
• Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο, αλλά να αναζητούν ιατρική συνδρομή. Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Συνημμένα θα βρείτε στοιχεία σχετικά με τη νόσο.

Ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Το ΔΣ Συλλόγου Γονέων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Η νέα γρίπη Η1Ν1 είναι μια ήπιας βαρύτητας νόσος. Χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα της κοινής εποχιακής γρίπης, δηλαδή πυρετός, βήχας, κακουχία, μυαλγία και ενίοτε από γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σε 4-6 ημέρες. Η νέα γρίπη Η1Ν1, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή, εκτός εάν ο ασθενής έχει επιβαρυμένη υγεία. Αν κάποιο νέο και κατά τεκμήριο υγιές άτομο νοσήσει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε περισσότερο από μια ολιγοήμερη ταλαιπωρία. Η πανδημία συνιστά απειλή διότι μαζική νοσηρότητα του πληθυσμού θα αποδιοργανώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή με πολλές δευτερογενείς επιπτώσεις. Η πανδημία της νέας γρίπης οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός στο σύνολο του δεν διαθέτει αντισώματα έναντι του νέου τροποποιημένου γενετικά στελέχους γρίπης. Η πανδημία γρίπης θα υποχωρήσει όταν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει αντισώματα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή θα έχει νοσήσει από τη γρίπη ή επειδή θα έχει εμβολιαστεί με το κατάλληλο εμβόλιο.
Τι πρέπει να κάνουμε:
1. Σε αυτή τη φάση και στο επόμενο χρονικό διάστημα επιβάλλεται σε όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμένουν σπίτι για 5-7 ημέρες.
2. Όλοι θα πρέπει να εντείνουν τα μέτρα ατομικής καθαριότητας και προστασίας, δηλαδή :
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων και αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών.
• Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο (ή με άλλο τρόπο) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση.
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
3. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται αλλά εφόσον παρουσιαστεί σημαντική συρροή κρουσμάτων γρίπης, ενδεχομένως γενικευθεί η χρήση μάσκας
4. Όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν, επιβάλλεται αναστολή περιττών συναθροίσεων, περιορισμός άσκοπων μετακινήσεων, επισκέψεων και γενικά κάθε κοινωνικής ή ακόμη και μη απολύτως αναγκαίας επαγγελματικής δραστηριότητας που αυξάνει τον συγχρωτισμό .

Η γενικευμένη χρήση αντιικών φαρμάκων δεν ενδείκνυται, και η χορήγηση περιορίζεται σε όσα άτομα έχουν ήδη νοσήσει και μετά από ιατρική συνταγή. Ο εμβολιασμός κατά της εποχιακής γρίπης προτείνεται όπως κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, ενώ ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου, δηλαδή κατά ενός μικροβίου που μπορεί να επιπλέξει και να επιβαρύνει μια γρίπη, έχει ένδειξη άμεσα για ηλικιωμένους, νήπια, άτομα με αναπνευστική νόσο.
Πηγή: (από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων )

Δεν υπάρχουν σχόλια: